Bezienswaardigheden in Hongarije

Hongarije is een veelzijdig land met onnoemlijk veel bezienswaardigheden. Het heeft een rijke geschiedenis en dus ook een rijke cultuur. Natuurlijk zijn er in de hoofdstad Boedapest veel bezienswaardigheden. Deze stad is dan ook gekend is als een gegeerde city trip bestemming. Maar Hongarije is zoveel meer. De vele kuuroorden met heilzaam water, de beroemde Poesta’s, het grote Balatonmeer en prachtige oude kastelen en kerken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van al het schoons dat Hongarije te bieden heeft. Op deze pagina hebben we selectie gemaakt van de bezienswaardigheden die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar we houden voor het overzicht bij deze hoogtepunten.Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste binnenmeer van Midden-Europa. Hiermee is het ook een geliefde bestemming voor veel toeristen. Na Boedapest is het Balatonmeer de meest bezochte locatie in Hongarije. Eigenlijk is de naam ‘Balatonmeer’ niet correct. De laatste lettergreep ‘ton’ betekent namelijk meer in het Hongaars. Het meer ligt in het westen van Hongarije. Enkele bekende kenmerken zijn de geringe diepte van maximaal twaalf meter en de langgerektheid van het meer dat negenenzeventig kilometer lang is en slechts maximaal vijftien kilometer breed. Een ander bijzonder kenmerk van het Balatonmeer dat mij persoonlijk is bijgebleven is het enorme kleurenpalet van het water. Elke dag lijkt het water van het meer een andere kleur te hebben. Dit heeft te maken met de temperatuur van het water, maar ook de op dat moment voorkomende vegetatie en de klimatologische omstandigheden.
Het Balatonmeer is een populaire vakantiebestemming, omdat deze regio een mooie mix biedt van natuur, ontspanning en cultuur. Het relatief ondiepe meer levert uitstekend zwemwater. Watertempraturen zijn snel aangenaam en bovendien zijn er tal van badplaatsen te vinden rond het meer. Een aantal bekende plaatsen rond het meer zijn Siofok, Tihany, Balatonfökájar en Szigliget. Naast het meer zelf is ook de omgeving prachtig natuurlijk gelegen.

Poesta/Puszta

Een ander typisch kenmerkende streek in Hongarije zijn de grote grasvlakten genaamd Poesta of Puszta op zijn Hongaars. Het Hongaarse woord Puszta betekent ook wel leegte. Door het weidse karakter van dit gebied is deze benaming zeker niet overdreven. Dit gebied wordt ook weleens vergeleken met de prairies in de Verenigde Staten van Amerika. Het is een uniek landschap in Europa en alleen maar te vinden in Hongarije. Kenmerkend zijn hier de barre strenge winters en de zengend hete zomers. Dit gebied herbergt de ziel van de Hongaar. Oorspronkelijk werd hier veel aan extensieve veeteelt gedaan. Zo was het grijze rund hier een dier dat uitstekend gedijde. Tegenwoordig is een groot deel van de Poesta ingericht voor akkerbouw. De resterende onaangetaste gebieden zijn nu goed beschermd en natuurreservaten. Een mooie plaats om een bezoek aan de Poesta te brengen is wanneer je in Debrecen bent. Deze derde stad van Hongarije ligt helemaal in het Oosten en de grasvlakten liggen op slechts een half uurtje rijden.

Magyar Nemzeti museum

In Boedapest vind je het ‘Magyar Nemzeti museum’, ook wel bekend als het ‘Hongaars Nationaal museum’. Het museum werd in 1802 gesticht door Ferenz Scéchényi. Dit was het jaar dat hij zijn uitgebreide bibliotheek afstond, zodat er een museum begonnen kon worden. Het huidige museum stamt uit 1847 en is ontworpen in neoclassicistische stijl. Het bekendste kunstwerk uit de collectie van dit museum is de Romeinse mozaïekvloer. Dit is de grootste nog bewaarde vloer van deze kunstvorm. Achter deze vloer bevindt zich een trapportaal waar tal fresco’s zijn geschilderd op het plafond. Deze fresco’s verbeelden belangrijke taferelen uit de Hongaarse geschiedenis. Via het trapportaal kom je in een vijftienmeterhoge ronde zaal met koepeldak die wel wat weg heeft van het pantheon in Rome door de gebruikte pijlers en nissen.
De collectie beslaat een grote periode van de volkeren die hebben geleefd op het Hongaarse grondgebied. Dit begint in de prehistorie en loopt door tot het midden van de negentiende eeuw. Het zijn vooral voorwerpen uit deze verschillende periodes die in dit museum worden tentoongesteld. Een bezoek aan dit museum leert je veel over de veelzijdige geschiedenis van Hongarije.

Grotten van Aggtelek

De grotten van Aggtelek zijn gesitueerd aan de grens met Slowakije. Samen met het Slowaakse Karst is hier een uitgebreid grottenstelsel ontstaan. Er zouden minsten 712 grotten in deze regio zijn. Deze grotten staan dan ook sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De grotten zijn ontstaan door eroderend kalksteen dat heeft gezorgd voor holle ruimten. Zo zijn er dus ook prachtige druipsteengrotten te vinden. Het Hongaarse gedeelte ligt in het gelijknamige nationaal park van Aggtelek. Hoogtepunt is de indrukwekkende Baradlagrot die met een lengte van zesentwintig kilometer de grootste stalactietengrot van deze regio is.

Het kasteel van Sümeg

Niet ver van de Noordzijde van het Balatonmeer ligt het plaatsje Sümeg dat vooral bekend is om zijn kasteelheuvel waarop één van de best bewaarde forten of kastelen van Hongarije gesitueerd is. Het kasteel of Fort van Sümeg staat op een kalksteenheuvel van 270 meter hoog en dateert uit de dertiende eeuw. Al in de tijd van de Romeinse overheersing werd deze plek al gebruikt vanwege zijn strategische ligging. Wat ook leuk is dat er in deze prachtige middeleeuwse setting in de zomer regelmatig ridderspelen worden georganiseerd. Dit maakt het voor zowel volwassenen als kinderen een leuke bestemming.

Velencemeer

Tussen de Hongaarse hoofdstad Boedapest en de oostelijke oevers van het Balatonmeer vind je het Velencemeer. Ook dit meer is met een doorsneediepte van 1,6meter niet heel diep. Het meer is slechts een kleine elf kilometer lang en op zijn breedste punt drie en een halve kilometer. Ruim een derde van het meer bestaat uit rietvelden. Je ziet in deze regio dan ook vrij veel Huizen met rieten daken waarvan het riet afkomstig is van dit meer. Hoewel het meer aanzienlijk kleiner is dan zijn grote broer Balatonmeer is ook dit meer een Toeristische trekpleister. In mindere mate voor buitenlandse toeristen, maar vooral veel bewoner uit de nabijgelegen stad Székesfehérvár hebben hier een buitenverblijf. Er zijn dan ook een aantal plekken aan het meer waar toeristische stranden zijn voorzien. Vooral in de plaatsen Velence, Velencefürdö, Gárdony en Ágárd zijn hierop ingespeeld. Een bijkomend voordeel van deze regio vergeleken met de regio Balatonmeer is dat het hier minder druk is. Bovendien is de ligging ideaal. Binnen een uurtje ben je of aan het Balatonmeer of in Boedapest. Ook het nabij gelegen Székesfehérvár is een prachtige oude stad met een mooi historisch centrum. Ooit was deze stad de hoofdstad en Koningsstad van Hongarije.Parlement

In Boedapest aan de oevers van de Donau zie je vanaf de Boeda-zijde het prachtige parlementsgebouw liggen. Dit is één van de meest kenmerkende en bepalende gebouwen op de Pestzijde van de Hongaarse hoofdstad. Het Hongaarse parlement zetelt hier in een omgeving die ervoor moet zorgen dat de gemiddelde Hongaarse volksvertegenwoordiger trots mag zijn op deze functie. Het is gebouw was voltooid in 1904 en stamt van een ontwerp van Imre Steindl uit 1885. De lengte is, maar liefst 268 meter en daardoor prominent aanwezig aan de Donau kade. In totaal beslaat het bouwwerk 17745 vierkante meter en is het één van de mooiste gebouwen die dateert uit het begin van de twintigste eeuw.

Hungarospa

In de kuurplaats Hájduszoboszló vind je het grootste aquapark van Midden-Europa. Dit vlakbij Debrecen gelegen aquapark heeft meerdere buitenbaden, maar ook een prachtig subtropisch binnenbad waar je onder andere kunt surfen op een kunstmatige golf, sauna’s kunt bezoeken en zwemmen in wildwaterbanen. Het buitencomplex is minstens net zo indrukwekkend. Hier zijn meer 20 waterglijbanen te vinden. Sommige hiervan zijn werkelijk spectaculair en laten je ervaren wat een adrenalinerush ook al weer inhoudt. Naast het vertier met water zijn er ook tal van medicinale baden met de daarbij behorende medische begeleiding. Dit water kom rechtstreeks uit de bron waardoor Hájduszoboszló zo belangrijk is geworden. Hongaren houden erg van baden en voor hen is Hungarospa een helende plaats voor vele kwalen.

Abdij van Pannonhalma

In het noordwesten van Hongarije ligt het plaatsje Pannonhalma met de gelijknamige abdij. Deze benedictijnenabdij is gesitueerd op een heuvel dat uitkijkt over het stadje. Al in de tiende eeuw werd deze locatie een symbool van het westerse Christendom. Het klooster werd in 1001 ingewijd en in de achttiende en negentiende eeuw grondig gerenoveerd. Belangrijke gebeurtenissen uit de Hongaarse geschiedenis hebben zich hier afgespeeld. Vele koningen hebben hier belangrijke gasten ontvangen. De oudste nog bestaande delen van het klooster zijn de cryptemuren die stammen uit de jongste jaren van het bouwwerk. Op de fundamenten van het dertiende-eeuwse klooster is de huidige kerk gebouwd. Je vindt er zuilenwanden van rood marmer en witte kapitelen van zandsteen. Ook de kruisgang in laatgotische stijl en de crypte met kruisribgewelf zijn een streling voor het oog.

Sziget

Voor de festivalliefhebbers moet het Szigetfestival op je bucketlist staan. Elk jaar in augustus wordt een eiland in de Donau nabij het centrum ingericht als ‘Island of Freedom’. Tal van grote internationale festivalacts maken hier hun ‘acte de préséance’ Het doet werkelijk niet onder voor de grote festivals in Nederland en België. Het is zelfs veel uitgebreider en daardoor voor een breed publiek een onvergetelijke ervaring. Een bijkomend voordeel is dat dit festival, maar liefst een week duurt. Op het eiland zelf is ook een camping aanwezig. Er komen veel festivalbezoekers uit het buitenland naar dit evenement. Overdag komen zij bij door te ontspannen in hun tent op de camping of in de Hongaarse hoofdstad en in de avond- en nachtelijke uren vieren zij feest. De grootste groep buitenlandse bezoekers komt uit Nederland. Dit heeft er zelfs tot geleid dat er een speciaal podium is voor Nederlandse bezoekers. Een ander bijkomend voordeel is dat de kosten op dit festival veel lager zijn. Hier kun je een week feestvieren en je bent niet meer kwijt dan bijvoorbeeld na 3 dagen Pinkpop. Let wel op met verdovende middelen. De Hongaarse autoriteiten hebben hier zware straffen voor die niet altijd ophouden bij boetes.

Hortobágy National Park

In totaal telt Hongarije 10 nationale parken. Nationaal park Hortobágy ligt wat oostelijker gesitueerd op zo’n tweehonderd kilometer van Boedapest. Het is ook het eerste nationaal park en stamt uit 1973. Het is een belangrijk watergebied in Europa. Tal van watervogels zijn hier te vinden. Hier vind je ook nog de beroemde grasvlakten genaamd Poesta. Het is één van de meest typisch Hongaarse landschappen zoals veel mensen dit voor ogen hebben. Laat je echter verassen, want Hongarije heeft tal van verschillende landschapstypen die allen minstens net zo Hongaars zijn.

Neusiedler Meer

In het nationaal Park Fertö-Handság ligt het Fertö Tó. Dit meer ligt aan de grens met Oostenrijk en is vooral bekend onder de Oostenrijkse naam Neusiedlermeer. Ook dit meer is een beetje vergelijkbaar met het Balatonmeer en Velencemeer. Dit meer is ook veelal ondiep en voor een groot gedeelte begroeit met rietvelden. Ook hier zijn tal van vogelsoorten te vinden die profiteren van de water- en voedselrijke omgeving. Sinds 2001 is het meer opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Donauknie/Dunakanyar

Een bocht in een rivier hoeft niet altijd interessant te zijn, maar de Donauknie ligt op zo’n vijftig kilometer van Boedapest. Hier breekt de rivier door het Hongaarse Middelgebergte en maakt een grote bocht zuidwaarts. Het ligt dus in een landschappelijk mooi gebied. Bovendien was dit een belangrijke strategische plek waarvan nog veel sporen terug te vinden zijn in de directe omgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is de kasteelruïne die vanaf een heuvel uitkijkt over de het landschap en de rivier. Door ligging zijn er ook veel grotere en kleinere plaatsen te vinden in deze regio. De bekendste is de voormalige hoofdstad Esztergom.

Sint-Stefanusbasiliek van Boedapest

Een periode van meer dan vijftig jaar was nodig om deze Basiliek te bouwen. De bouw begin in 1851 naar een ontwerp van architect Joseph Gild. Dat de bouw zo lang duurde, kwam vooral doordat de koepel in 1868 instortte. Hierdoor moest er weer opnieuw begonnen worden met de bouw. De oorspronkelijk architect heeft de voltooiing niet meegemaakt. Zijn opvolger Miklós Ybl voegde er een neorenaissance-ontwerp aan toe maar ook deze architect heeft de voltooiing niet mogen meemaken. Uiteindelijk was het Józef Kauser die zorg droeg voor de voltooiing van de basiliek. Drie architecten en vierenvijftig jaar later was het gebouw af. Het buitenzicht oogt monumentaal, maar ook de binnenzijde is zeker de moeite van het bekijken waard. Alle grote Hongaarse kunstenaars uit deze periode hebben bijgedragen aan het interieur van de Kerk. Tevens is de kerk met achtduizend zitplaatsen een van de grootste ter wereld.