Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we enkele belangrijke tips en praktische reisinformatie verzameld op deze pagina. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Hongarije is dan wel net als Nederland een Europees land, toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen die je niet over het hoofd mag zien.
Enkele van de onderwerpen op deze pagina kunnen als logisch gezien worden, maar zijn toch zeker het vermelden waard. We hebben geprobeerd om de verschillende informatie zo accuraat mogelijk weer te geven, mocht er toch iets niet kloppen laat het ons dan weten via het antwoordformulier.
Handig om te weten
Alarmnummer
Het algemene alarmnummer in Hongarije is 112. Dit is hetzelfde gratis noodnummer dat in heel de EU inclusief Nederland gebruikt wordt. Je kunt zowel in het Engels als in het Duits terecht.
Rechtstreeks naar de politie bellen doe je via telefoonnummer 107, naar de brandweer via 105 en de ambulancedienst via 104.
Kraanwater
Het kraanwater in Hongarije is van goede kwaliteit en kun je zonder problemen drinken. Vertrouw je het toch niet dan kun je natuurlijk altijd water uit de fles drinken.
Douane & documenten
Officieel heb je voor het passeren van de grens geen paspoort of identiteitskaart nodig. Hongarije behoort tot de zogenaamde Schengenlanden, waarbij er sprake is van vrij vervoer van personen en goederen. Indien je met het vliegtuig reist heb je echter wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren. Net als in Nederland ben je in Hongarije verplicht om je eigen ten alle tijden te kunnen identificeren.
In principe is er vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld maar liefst 90 liter wijn, tien liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon.
Drugs
Het gebruiken, bezitten en verkopen van alle soorten drugs is verboden in Hongarije. Voor het bezitten of gebruiken van een kleine hoeveelheid kunnen al lange gevangenisstraffen staan.
Telefoneren en internet
Wie met zijn mobiele netwerk wil telefoneren die kan in bijna heel Hongarije vertrouwen op een mobiel netwerk met een uitstekende dekking. Ditzelfde geldt voor het 3G en 4G netwerk van het land. De kosten van het bellen en internetten in Hongarije verschillen per provider maar hebben wel een maximum wat door de Europese unie is opgelegd. Dit om torenhoge rekeningen in het buitenland tegen te gaan. Vaak is het handiger om gebruik te maken van de wifi in de openbare ruimte; zo kun je gratis internetten of bellen naar huis. De kwaliteit van de openbare wifi is jammer genoeg niet overal even goed. Kijk wel uit als je op openbare netwerken zit dat je geen vertrouwelijke informatie deelt. In tegenstelling tot enkele jaren geleden is het gebruik van wifi in hotels en restaurants tegenwoordig bijna overal gratis.
Gezondheid
De gezondheidszorg in Hongarije is van een goed niveau. Verdeeld door het land zijn er meerdere grote ziekenhuizen te vinden. In vrijwel alle grote steden in Hongarije is er wel een ziekenhuis. Er zijn vrijwel geen gevallen te noemen waarvoor je niet in Hongarije behandeld zou kunnen worden. De kosten worden als het goed is door de Nederlandse zorgverzekering gedekt, conform de verzekeringsvoorwaarden die voor uw polis gelden. Normaal gesproken hoeft u geen kosten voor te schieten. Neem daarom wel op reis uw European Health Insurance Card mee. Op die manier kunt u aantonen dat u verzekerd bent. Om eventuele extra kosten te dekken die niet binnen de zorgverzekering vallen kan het handig zijn om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. De meeste apotheken zijn open door de weeks van 8 tot 20 uur en op zaterdag van 8 tot 14 uur. Net als bij ons heb je ook in Hongarije apotheken met nacht- of weekenddienst.
Er gelden voor Hongarije geen specifieke gezondheidsrisico’s. Tijdens de zomermaanden moet je wel extra rekening houden met de warmte (voldoende drinken!) en de zon (insmeren met anti-zonnebrand crème met hoge beschermingsfactor).
Prijzen
De prijzen in Hongarije liggen een behoorlijk stuk lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. De uitzondering hierop is Boedapest. In deze stad liggen de prijzen ongeveer gelijk met die in Nederland en andere Europese steden. Ook in de omgeving van het Balatonmeer liggen de prijzen iets hoger dan in de rest van het land. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de vele toeristen die in Boedapest en in de omgeving van het Balatonmeer verblijven.
Geld
Hongarije doet niet mee aan de euro. In Hongarije betaal je met de nationale Hongaarse forint (ft, HUF). De forint is te verkrijgen in munten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 en briefjes van 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000. Je kunt op veel toeristische plekken ook met euro’s betalen, maar de wisselkoers die dan gehanteerd wordt is over het algemeen niet zo gunstig. Probeer daarom zoveel mogelijk met Hongaars geld te betalen. De beste koers verkrijg je door te pinnen bij één van de vele geldautomaten. De kosten van deze transactie verschilt sterk per bank. Bij wisselkantoren krijg je over het algemeen een minder gunstige koers als je daar je euro’s omwisselt.
Fooien
Een fooi van ten minste 10 procent is gebruikelijk in bars en restaurants. Tegenwoordig wordt het bedrag aan fooi / bedieningsgeld bijna standaard al aan de rekening toegevoegd. De percentages die hierbij gehanteerd worden variëren van 10 tot 15 procent. Op steeds meer menukaarten kun je het percentage vooraf lezen. Een extra fooi wordt door het bedienend personeel altijd gewaardeerd, maar hoeft niet persé.
Indien er geen bedieningsgeld berekend wordt (maar die kans is klein) dan moet je zelf ten minste tien procent bij de rekening optellen. Taxichauffeurs rekenen ook op een fooi van tien tot vijftien procent over de ritprijs.
Taal
In Hongarije spreekt men Hongaars. Dit is de officiële taal van Hongarije. Voor veel inwoners van het land is dit de enige taal die ze spreken. De mensen die in de toeristenindustrie werken spreken naast het Hongaars vaak ook Engels of Duits. De kwaliteit hiervan is niet altijd even goed en soms moet je je echt je best doen om ze te verstaan maar met wat geduld en handen en voeten kom je er meestal wel aan uit.
Elektriciteit
In Hongarije worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland. Je hebt geen adapter of wereldstekker nodig.
Feestdagen
Hongarije kent een aantal feestdagen. Tijdens de officiële feestdagen zijn banken, kantoren, scholen en ook veel winkels gesloten. Voor musea en attracties geldt dat vaak de normale sluitingsdag gehanteerd wordt. Indien een feestdag op een dinsdag valt dan wordt de maandag normaal ook als feestdagen gerekend, waardoor er een lang weekend ontstaat. Hetzelfde geldt voor de donderdag, in dat geval komt de vrijdag erbij als feestdag.
Overzicht van feestdagen in Hongarije
1 januari – Nieuwjaarsdag
15 maart – Nationale feestdag ter ere van de Hongaarse Revolutie van 1848
1 mei – Dag van de Arbeid
9 mei – Dag van Europa
20 augustus – Sint-Stefanusdag
23 oktober – Dag van de Republiek
1 november – Allerheiligen
6 december – Sint Nicolaas
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Pasen en Pinksteren
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Hongarije en Nederland. Ook Hongarije kent een zomertijdregeling. De winter- en zomertijd lopen gelijk met Nederland.
Veiligheid
Hongarije is een heel veilig land en er gelden dan ook geen extra veiligheidsmaatregelen voor een vakantie naar Hongarije. Natuurlijk zijn er dingen waar je overal ter wereld rekening mee moet houden. Zo kunnen er in de grotere steden zakkenrollers en gauwdieven voorkomen. Met name op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen.
Als je gaat wandelen zorg er dan altijd voor dat je een telefoon bij de hand hebt en je voldoende eten en drinken meeneemt. De kans is klein dat je onderweg wat tegen zal komen.