Steden en dorpen in Hongarije

Ook voor de steden en plaatsen die er in Hongarije te bezichtigen zijn is er een ruime en onuitputtelijke keuzenpallet beschikbaar. Neem de hoofdstad Boedapest, maar ook steden als Debrecen, Szeged en Miskolc zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Op deze pagina hebben we een aantal steden en plaatsen gepresenteerd. Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar het zijn er veel te veel om ze allemaal hier de revue te laten passeren.Pécs

Wat westelijker in het zuiden van Hongarije vinden we Pécs. Deze stad telt ongeveer 164.000 (2014) inwoners. Door zijn zuidelijke ligging doet de stad wat mediterraan aan. Uit deze streek komen ook uitstekende wijnen. Ook is er een universiteit die dateert uit 1367. Het was hiermee de vijfde stad van Europa waar een universiteit werd gesticht. De geschiedenis van deze stad begint al in de tiende eeuw. In 1009 werd hier een bisdom gesticht. Tal van culturen hebben in de loop van de eeuwen hun invloed hier gehad. Iets wat je weer terugvindt in het straatbeeld. Deze oude stad heeft ook vele van bezienswaardigheden. Enkele hiervan zijn het Renaissance museum, het Janus Panonius museum en porseleinfabriek ‘Zsolnay Negyed’ waarbij ook enkele musea te bezoeken zijn.

Boedapest

De bekendste stad van Hongarije is Boedapest. De hoofdstad van Hongarije is een samensmelting van de twee steden Boeda en Pest. De Boedakant is heuvelachtiger en hier vind je de wat minder recente culturele gebouwen zoals de burcht op de gelijknamige burchtheuvel. Boeda en Pest worden gescheiden door de Donau. De Pestzijde is wat meer het commerciële gedeelte van de stad. Het is vlakker, maar ook hier zijn tal mooie gebouwen te vinden, zoals het parlementsgebouw en de oude markthal. Ook vind je hier de beroemde ‘Ruin Bars’ Dit typische verschijnsel voor Boedapest zijn kunstzinnig ingerichte bars in vaak wat gebrekkig onderhouden gebouwen. Deze combinatie zorgt voor een aparte ambiance. Boedapest is een uitermate geschikte stad voor een citytrip. Er zijn tal van interessante bezienswaardigheden en ook fantastische evenementen waarvan het Sziget festival waarschijnlijk het meest bekend is. In deze bruisende stad kun je makkelijk een week toeven zonder dat je bang hoeft te zijn dat je je gaat vervelen.

Wil je meer weten over Boedapest en wat je er allemaal op één dag kunt beleven

Boedapest; een dag in Pest
de highlights van Boeda
Budapest tijdens Sziget

Szeged

In het zuiden van Hongarije aan de rivier de Tisza ligt de stad Szeged. De stad telt 162.500 (2014) inwoners. In 1879 werden door overstromingen van de rivier Tisza grote delen van de stad verwoest. Daarna is de stad weer heropgebouwd. Kenmerkend zijn de vele gebouwen in neostijlen. Ook is het sinds 1921 een universiteitsstad. De voedingsmiddelenindustrie is onlosmakelijk verbonden met deze stad. De Hongaarse Salami en paprika komen veel hier vandaan. De stad heeft tal van mooie bezienswaardigheden zoals het stadhuis, de kathedraal en het Reökpaleis. Dit is slechts een kleine greep.

Tokaj

Tokaj is een stad die bij sommige mensen een belletje doet rinkelen vanwege de beroemde dessertwijn. Verder is het een klein stadje, maar de omgeving is er prachtig. Zo zijn er de vele wijngaarden en ook de ligging aan de Tisza. De belangrijkste bezienswaardigheid is ongetwijfeld de burcht, of wat er nog van over is. In de oude stad vind je ook nog een kasteel in Barokstijl.

Debrecen

Debrecen is de studentenhoofdstad van Hongarije en qua inwoners de tweede stad van het land. Debrecen was ook jarenlang de gereformeerde hoofdstad van Hongarije, de vele gereformeerde kerken in de stad herinneren hier nog aan. De “Reformatus Nagtemplom” is de grootste en belangrijkste kerk van de stad en is te vinden aan de Kossuth tér, het centrale plein van de stad. Omdat Debrecen een studentenstad is , is het een hele levendige stad waar van alles gebeurt. Naast de vele historische bouwwerken in de stad zijn er ook enkele zeer moderne te vinden. Het “Modem” is hier het belangrijkste voorbeeld van. Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst heeft een gevel die bestaat uit strakke lijnen van beton, glas en staal. Een ander mooi en modern deel van de stad is het Nagyerdei Park. Dit park ligt op ongeveer tien minuten rijden van het historische centrum van de stad op de plaats waar de meeste universiteitsgebouwen te vinden zijn. Het park zelf is een oase van rust, overal zie je studenten lopen zitten en genieten van de zon. In de zomermaanden wordt het park ook gebruikt voor openluchtvoorstellingen en pleinbioscoop. De film wordt dan op een waterval geprojecteerd.

Miskolc

In het noordoosten van Hongarije ligt de vierde stad van Hongarije. Miskolc telt ruim 161.000 (2014) inwoners. De stad heeft al stadsrechten die dateren uit 1365. Toch oogt het vooral als een stad uit de twintigste eeuw. Het is vooral een stad die is ontwikkeld door alle industrieën in de directe nabijheid. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die deze stad interessant maken voor een bezoek. Zo zijn er de Burcht van Diósgyor een aantal mooi kerken en andere mooie historische gebouwen te vinden. Bovendien zijn er in de omgeving mooie natuurgebieden te vinden.

Siofok

Siofok is één van de grotere badplaatsen aan het Balatonmeer. Er liggen hier veel campings wat het een geliefde bestemming maakt voor Nederlandse vakantiegangers. Ook tal van jongerenvakanties hebben Siofok als bestemming. Het is dan ook vooral een badplaats. Er zijn wel een aantal bezienswaardigheden, zoals het centraal station en de watertoren. Op de stranden van Siofok zijn tal van leuke activiteiten. Van het zonnebaden tot het beoefenen van diverse watersporten. Het is een echte bestemming voor het type toerist dat graag komt voor ontspanning en plezier. Er zijn dan ook tal van restaurantjes te vinden en de prijzen zijn bovendien, zoals in praktisch heel Hongarije, aantrekkelijk.Heviz

Heviz is met 5000 inwoners een klein stadje aan het Balatonmeer. Het staat bekend om zijn warme waterbronnen en spa’s. Door de samenstelling van het water hebben vooral bezoekers met gewrichts- en spierkrachten baat bij een verblijf in één van de baden. Hier geen drukte van feestende toeristen, maar veelal wat oudere mensen die in één van de vele kuuroorden verblijven. In de omgeving van Heviz is veel natuurschoon en ook zijn er sporen gevonden die dateren uit de Romeinse tijd.

Keszthely

Aan de westzijde van het Balatonmeer ligt Keszthely. Deze stad telt ongeveer 20.000 inwoners. De stad is vooral bekend om het Festetics-kasteel. In totaal heeft het slot 101 vertrekken. Het is ook het op één na grootste kasteel van Hongarije. Vooral de bibliotheek is bekend. Deze rijkelijk gedecoreerde ruimte heeft een verzameling van ruim 70.000 boeken. Ook de muziekhal mag niet overgeslagen worden. Deze zaal is in classistische stijl ontworpen. Nog steeds worden hier concerten gegeven. Naast het kasteel zijn er in het historische centrum van het stadje ook nog enkele bijzondere bezienswaardigheden. Zo is er een Drievuldigheidszuil en ook een prachtig raadhuis die in barokstijl is ontworpen. Ook de parochiekerk mag niet overgeslagen worden. Bij de laatste restauratie zijn hier renaissance fresco’s ontdekt uit de vijftiende eeuw.

 

Balatonfüred

Eén van de bekendere badplaatsen aan de noordelijk oevers van het Balatonmeer is Balatonfüred. Deze stad is van origine bekend om zijn koolzuurhoudende bronnen. Het was de eerste officiële kuur- en badplaats van Hongarije. Jaarlijks trekken zo’n 10.000 mensen om medische redenen naar de medicinale baden in deze stad. Het zijn vooral hartpatiënten die hier hun heil zoeken.
Door de gunstige ligging aan het Balatonmeer is het ook een populaire badplaats. Er zijn dan ook veel campings, hotels en B&B’s te vinden. Ook worden hier veel vakantiewoningen verhuurd. Niet ver van Balatonfüred ligt het schiereiland Tihany waar ook veel lavendelvelden te vinden zijn.

Hajdúszoboszló

Het stadje Hajdúszoboszló is te vinden in het meest oostelijke deel van Hongarije. Het stadje ligt op enkele kilometers van de Hongaarse Poesta, maar belangrijkste bezienswaardigheid van Hajdúszoboszló zijn de Thermale baden. In Hajdúszoboszló is namelijk het grootste thermale complex van Oost-Europa te vinden. De thermale bron bij Hajdúszoboszló werd in de jaren dertig van de vorige eeuw bij toeval ontdekt toen er naar olie geboord werd. Om deze helende bronnen die behoorlijk wat jodium bevatten, zoveel zelfs dat het water er bruin van kleurt, is een immens complex gebouwd waar jaarlijks honderdduizenden mensen naartoe komen. Naast het thermale complex Hungarospa is er ook een groot aquapark in Hajdúszoboszló te vinden. Een andere bekende bezienswaardigheid in de omgeving van Hajdúszoboszló is het Nationaal Park Hortobágny.

Lillafüred

In het noordoosten van Hongarije ligt Lillafüred. Deze stad is bekend als ontspannings- en vakantieoord. Het is er dan ook heel mooi en in een natuurlijke omgeving gesitueerd. Zo ligt het vlak bij het Hámorimeer en zijn er diverse druipsteengrotten in de nabijheid. Ook kun je prima wandelingen maken waarbij je bijvoorbeeld de watervallen in deze omgeving aandoet. Ook is het plaatsje bekend om zijn smalspoortrein.

Hollókö

Dit is ongetwijfeld één van de meest schilderachtige typisch Hongaarse dorpjes die er te vinden is. Het dorp ligt in het heuvelachtige Noorden. De meest bijzondere bezienswaardigheid is de dorpskern die ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Ook de ruïnes van het kasteel van Hollókö doen sprookjesachtig aan. Naast de prachtige zo voor deze streek typerende huisjes maak je hier ook kennis met tal van oude Hongaarse ambachten.

Tiszaderzs

Een ander mooi dorpje in Hongarije ligt wat centraler in de Hongaarse Noordelijke steppes. Dit dorpje oogt ook nog authentiek en is geliefd bij sportvissers, watersporters en kampeerliefhebbers. Dit komt mede door de ligging aan het Tiszameer. In het dorp staat mooie Calvinistische kerk die is gebouwd in de achttiende eeuw. Het dorp is omringd door een natuurgebied. In de regio zijn ook nog een aantal typisch Hongaarse bezienswaardigheden. Zo is de poesta niet al te ver en ook zijn enkele kuuroorden in de omgeving.

Tihany

Het dorp Tihany is vooral bekend om zijn Tihany schiereiland direct gelegen aan het Balatonmeer. Ook dit dorp behoort tot de mooiere dorpen van Hongarije. Het dorp wordt opgesierd door prachtige witte abdij van Tihany. De huizen in het centrum zijn opgebouwd uit Tufsteen en ook is het centrum gekend voor zijn kronkelende straatjes. Ook zijn er tal van wandelroutes in deze regio. Sommige wat dichter bij het dorp en aan het meer en andere weer wat meer landinwaarts. Dan maak je ook kennis, als je tenminste in de zomer komt, met de Lavendelvelden die voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Er wordt onder andere zeep van gemaakt, maar ook bijvoorbeeld wordt er olie uit gedistilleerd.

Sopron

Helemaal in het westen van Hongarije aan de grens met Oostenrijk ligt het stadje Sopron. Deze middelgrote stad telt ongeveer 60.000 inwoners. De omgeving is hier weer totaal anders dan in andere delen van Hongarije. Dit geeft nog maar eens de grote veelzijdigheid van het Hongaarse landschap aan. Het Neusiedlermeer ligt hier ook niet ver vandaan. De stad heeft een prachtige drievuldigheidszuil. Iets wat je wel in meerdere plaatsen in Hongarije tegenkomt. De geschiedenis van de stad loopt terug tot de periode voor de Romeinen. Daarmee is het één van de oudste plaatsen in Hongarije. Door de roerige geschiedenis zijn er ook tal van culturele sporen te vinden in de oude stad. Het hele historische centrum is één grote bezienswaardigheid. Het is werkelijk een prachtige oude binnenstad. De vuurtoren van de stad is vanuit vele hoeken te zien.

Veszprém

Het stadje Veszprém is te vinden in de omgeving van het Balatonmeer, het ligt net wat verder van het meer vandaan dus de toeristen die er komen zijn er meestal op een excursie of op een dagtrip. Het historische centrum van de stad is nog redelijk in originele staat. Zo vind je er nog de oude vuurtoren van Veszprém en de elfde eeuwse Sint-Michielskathedraal. Vanaf het uitkijkpunt kun je goed zien dat de stad op vijf heuvels is gebouwd. Op de hoogste heuvel is het historische centrum te vinden. Door de eeuwen heen hebben meerdere volkeren de stad in handen gehad, zo zijn er nog resten terug te vinden van de Ottomaanse en de Habsburgse overheersing. Andere belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn de Heldenpoort en het Bisschoppelijk paleis.