Typisch Hongaars

Een volk met een lange geschiedenis heeft een hoop typische gebruiken en producten. Op deze pagina hebben we enkele typisch Hongaarse producten en gebruiken verzameld. Het geeft je een beeld van de Hongaar en zijn gewoonten op cultureel en culinair vlak. Natuurlijk zijn er nog veel meer andere typische Hongaarse gebruiken, maar deze willen we je zeker niet onthouden.Goulash

Wie aan Hongarije denkt, denkt aan Goulash. Wij, en de rest van de wereld behalve Hongaren, denken veelal dat Goulash een stoofpotje is. Echter is dit niet correct. Als je in Hongarije Goulash bestelt krijg je soep. De soep kom qua smaak wel overeen met de Goulash die wij kennen. De Rundvlees wordt gegaard in een bouillon die hoofdzakelijk bestaat uit paprika. Toch kennen de Hongaren ook de wel de variant van een stoofpotje. Dit wordt hier echter Pörkolt genoemd. Beide gerechten zijn zeker de moeite van het proeven waard. Het verhaal wil dat dit soort gerechten door veehouders werd bereid op een open vuur met een grote ketel erboven. Deze manier van voedsel bereiden wordt nog steeds door veel Hongaren gebezigd.

Palinka

Zoals elk zichzelf respecterende land in midden- en Oost-Europa heeft ook Hongarije zijn eigen nationale sterkedrank. In Hongarije is dit Palinka. Behalve dat er tal van merken Palinka worden aangeboden in de winkels is het ook de lokale variant Moonshine. Het is bij wet bepaald dat ieder Hongaars gezin per jaar 50 liter eigen sterkedrank mag stoken. Wanneer vruchten uit de bomen vallen worden deze verzameld in tonnen en op een gegeven moment gegist. Na twee of drie keer distilleren heb je lekkere Palinka gemaakt van kersen, peren, honing en nog veel meer varianten. Eigenlijk alles waar sterkedrank gestookt van kan worden wordt door de Hongaren gebruikt om Palinka van te stoken.

Paprika

Een ander product waar Hongarije bekend om is, is de paprika. En dan nog niet eens de vruchten zelf. Alhoewel die ook veel worden gegeten zijn het vooral de paprikapoeders die de hele wereld over gaan. Van oorsprong komt dit gewas uit een hele andere plaats op onze planeet. Maar het Hongaarse klimaat blijkt ideaal te zijn voor paprika. Zo ideaal het gewas door de Hongaren eigen is gemaakt. Paprika wordt dan ook veel gebruikt in gerechten, maar ook bijvoorbeeld op de ontbijttafel rauw in plakken gesneden.

Hongaarse wijn

Hongarije is ook een uitstekend wijnland. Net als bij Palinka zijn er veel Hongaren die hun eigen wijn produceren. Vaak van lokale druiven. Mocht de wijn niet meer goed op dronk zijn, dan kan er nog altijd Palinka van gestookt worden. Naast de vele soms smakelijke particuliere wijnen zijn er ook een aantal uitstekende wijnhuizen. Zo heeft Bock uitstekende wijnen, maar de meest bekende wijn is toch wel de dessertwijn Tokaj.

Mangalica of wolvarken

Dit varken is afkomstig uit Hongarije. Het varken heeft twee pluspunten. De Eerste is het hoge knuffelgehalte van het dier. De Mangalica wordt ook wel wolvarken genoemd. Het dier in levenden lijve is zeer schattig ogend. Een ander pluspunt is voor het dier een minpunt. Volgens vele culinaire kenners levert dit varken het beste varkensvlees ter wereld. Er zijn dan ook steeds meer sterrenrestaurants die de Mangalica op hun kaart hebben staan. Het dier wordt dan ook steeds meer gefokt buiten Hongarije. Tot een twintig jaar geleden was dit varkensras bijna verdwenen. Met geld van de Europese Unie zijn er kweekprogramma’s ontwikkeld om dit levend Hongaars erfgoed te redden van de ondergang.

Hongaars porselein

Het bekendste Hongaarse porselein komt uit het plaatsje Herend en is ook wel bekend als ‘Herend porselein’. Dit porselein is tot ver over de Hongaarse landsgrenzen bekend. Vorsten en staatslieden van over de hele wereld bestellen al sinds jaar en dag porselein afkomstig van deze fabriek. Het is ook mogelijk om de fabriek te bezoeken. Iets dat ook door veel toeristen gedaan wordt.

Kürtokalács

Dit is een zoete lekkernij van deeg en suiker die rond een cilinder boven een grill wordt bereid. Het ook wel ‘Koek op Stok’ genoemd. Deeg en suiker zijn de standaard ingrediënten. Bij de suiker worden ook nog wel andere ingrediënten toegevoegd; zoals vanille, walnoot, kaneel, amandelen, cacao en kokos.

Tokaj

Tokaj wijn is wereldberoemd. Bepaalde typen Tokaj zijn gegeerd onder wijnliefhebbers, zodat er stevige prijzen betaald moeten worden voor de Tokaj Eszencia. Een kleine(375cl) fles kost al gauw vierhonderd Euro. Voor deze wijn is dan ook veel oogst nodig en het gebied in het Noordoosten waar de wijn wordt geproduceerd is relatief klein waardoor er een grote schaarste is. Bij de bereiding wordt gebruik gemaakt van het proces van edele rotting. Hoe afschuwelijk het ook mag klinken; deze dessertwijn hoort tot de top van de wereld.

Kolbász
Dit is de droge worst van Hongarije. Hij wordt gemaakt van varkensvlees en uiteraard mag paprika niet ontbreken. Vaak zit er ook nog spek en knoflook door. Het goedje wordt vervolgens in de darmen van hetzelfde soort dier teruggestopt om uiteindelijk gerookt te worden.

Grijs rund
Een ander dier dat ook bijna was verdwenen was het Grijze rund. Deze Schimmelachtig gekleurde runderen hebben kenmerkend grote Horens en werden vooral gehouden op de Poesta’s. Ook het vlees van dit dier wordt door de culinaire wereld omarmd. Het heeft een specifieke complexe smaak dat er ongetwijfeld meer te maken dat dit dier zijn dieet haalt uit een groot oppervlakte van grasland. Een mooie combinatie van veel bewegen en vers eten. Zonder steun vanuit de EU was ook dit dier waarschijnlijk niet of nog nauwelijks aanwezig.

Unicum

Het wordt inmiddels wel duidelijk dat Hongarije iets met drank heeft. Ook Unicum is weer een typisch Hongaarse drank. In tegenstelling tot Palinka wordt Unicum nooit thuis geproduceerd. Unicum is ook het merk en hoort in de kenmerkende bolle fles met een al even kenmerkend logo. Het is een kruidenbitter die vaak wordt gedronken na zwaar tafelen. Ook wordt het als medicinaal excuus gebruikt. De drank wordt het beste bewaard in de vriezer. Unicum heeft een unieke smaak zoals de naam al doet vermoeden. Je moet ervan houden.

Huzaren

Iedereen kent de Huzaren wel, maar niet iedereen weet dat deze lichtbewapende ruiters hun oorsprong hebben in Hongarije. Zij waren het die ten strijde trokken tegen de Turken toe zij Hongarije bezetten. Ze waren bontgekleed en uitstekende ruiters. De Hongaren wisten wel hoe zij een paard moesten berijden. Tegenwoordig zijn er meerdere paardencavaleries van legers uit andere landen die huzaren worden genoemd.

Puszta ruiters

Het land dat de naam heeft gegeven aan de Huzaren heeft ook een type ruiter dat typisch Hongaars genoemd mag worden. Dit zijn de zogeheten Pusztaruiters. Als je nu de Puszta bezoek en je hebt geluk, dan kun je genieten van een spectaculaire paardenshow gegeven door deze ruiters. Zo zijn er Ruiters die met het rechterbeen op een paard staan en met het linkerbeen op een paard staan en vol galop langs pareren. Het zijn zeer behendige Europese cowboys. Ook dit fenomeen wordt steeds meer een exportproduct. Grote paardenshows met Hongaarse Pusztaruiters gaan de hele wereld over.