Vervoer in en naar Hongarije

Hoe reis je het makkelijkste en het snelst naar Hongarije? De meeste toeristen kiezen ervoor om deze reis met het vliegtuig te maken. Het is echter ook mogelijk om Hongarije met de auto of met het openbaar vervoer te bereiken. Met het openbaar vervoer zal je ongeveer vijftien uur onderweg zijn, terwijl je met de auto in ongeveer één dag de reis zou kunnen maken.
Het vervoer in Hongarije gebeurt voornamelijk over de weg per auto, bus of taxi. Er zijn verdeeld door het land ook verschillende treinstations te vinden. De wegen zijn er redelijk onderhouden, maar toch kun je er op verschillende plaatsen onverwachte verrassingen tegenkomen. Ben je wat sportiever dan is er de mogelijkheid om het land op de fiets verkennen.Vliegen naar Hongarije

Het merendeel van de toeristen die Hongarije bezoekt voor een stedentrip naar Boedapest of Debrecen zullen met het vliegtuig het land binnen komen. Deze twee vliegvelden zijn dan ook de grootste en belangrijkste van het land. Het merendeel van de toeristen die naar het Balatonmeer afreist, kiest ervoor om deze reis met de auto te maken. Toch is er bij het meer ook een groot internationaal vliegveld te vinden, Naast deze drie grote vliegvelden zijn er ook nog twee kleinere internationale vliegvelden in Hongarije te vinden bij de plaatsen Gyor en Pécs. Vanuit Nederland is het echter niet mogelijk om naar al deze luchthavens rechtstreeks te vliegen. Doordat er op de verschillende luchthavens in Hongarije meerdere prijsvechters vliegen kun je vaak redelijk goedkoop naar Hongarije vliegen. De drie belangrijkste vliegvelden van Hongarije zijn:

Liszt Ferenc International Airport

Het Liszt Ferenc International Airport is het grootste en belangrijkste vliegveld van Hongarije. Het vliegveld ligt op ongeveer zestien kilometer van de stad Boedapest. Een vlucht naar het vliegveld van Boedapest zal ongeveer twee uur in beslag nemen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je plaats van vertrek. Liszt Ferenc International Airport is een hub voor enkele prijsvechters zoals Wizz Air en Ryan Air, hierdoor kun je vaak voor gunstige tarieven naar de Hongaarse hoofdstad vliegen.
Je kunt vanaf het vliegveld van Boedapest vrij gemakkelijk met een airport-shuttle naar je hotel afreizen. De goedkoopste manier om in het centrum van de stad te komen is een combinatie van de snelbus en de metro.

Hévíz-Balaton Airport

Het Hévíz-Balaton Airport is te vinden te vinden enkele kilometers ten westen van het Balatonmeer in de buurt van het dorpje Sármellék. Het vliegveld is met name in de zomermaanden erg populair bij toeristen die op vakantie gaan naar het Balatonmeer. Vanaf het vliegveld kun je verder reizen met een huurauto of openbaar vervoer naar je plaats van bestemming aan het meer. De vluchtduur vanaf Nederland naar het Hévíz-Balaton Airport bedraagt ongeveer anderhalf uur.

Debrecen International Airport

Het vliegveld van Debrecen is één van de vijf internationale vliegvelden van Hongarije. Het is te vinden in het oostelijke deel van het land op ongeveer vijf kilometer van de stad Debrecen. Omdat het vliegveld niet ver bij de grenzen met Slowakije, Roemenië en Oekraïne ligt maken veel inwoners uit deze landen ook gebruik van het vliegveld. Het is van oorsprong een militair vliegveld maar wordt al enige jaren voor burgervluchten gebruikt. Het is een klein vliegveld met één terminal en één start- en landingsbaan.
Het vervoer van het vliegveld naar de stad Debrecen gebeurt met taxi’s en shuttlebussen. De vluchttijd van Nederland naar Debrecen Airpot bedraagt minder dan twee uur.

Met de auto naar Hongarije

Hongarije is prima te bereiken met de auto. De trip zal afhankelijk van je bestemming in Hongarije en je plaats van vertrek in Nederland ergens tussen de 1.200 en 1.700 kilometer lang zijn. De reis neemt je mee door Duitsland en Oostenrijk voordat je uiteindelijk in Hongarije uitkomt. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je voor Oostenrijk in het bezit moet zijn van een tolvignet. Deze kun je vooraf aanschaffen bij de ANWB. Voor de Hongaarse wegen moet je ook in het bezit zijn van een Tolvignet. Deze kun je vooraf online kopen op motorway.hu. Je kunt het ook het vignet voor Hongarije via Wegenvignetten.nl kopen. Houd er bij je bezoek aan Hongarije rekening mee dat het niet is toegestaan om met alcohol op achter het stuur te kruipen. Het maximale toegestane promillage is 0,0.

Huurauto in Hongarije

Ben je met het vliegtuig of de trein naar Hongarije gereisd en wil je meer van het land zien dan kun je op de verschillende vliegvelden en in de meeste steden en dorpen een auto huren. De prijzen van deze auto’s liggen rond het Europese gemiddelde en zijn dan ook niet heel erg duur. Met name als je in de buurt van het Balatonmeer of op de Poesta verblijft, is het hebben van een eigen auto eigenlijk een must. Je boekt je huurauto in Hongarije zonder bijkomende kosten bij Sunnycars.

Met de trein

Je kunt vanuit Nederland vrij gemakkelijk met de trein naar Hongarije reizen. Voor een treinreis naar Boedapest vanaf Amsterdam-Centraal moet je slechts één keer overstappen in Frankfurt. Ook de andere steden en dorpen die in het bezit zijn van een station zijn vanuit Nederland vrij gemakkelijk te bereizen. Een treinrit naar Boedapest vanuit Nederland zal ongeveer vijftien uur duren. Mits de overstaptijden niet te ver oplopen. Voor de andere bestemmingen in Hongarije moet je daar nog één tot twee uur bij optellen. De kosten voor een treinreis naar Hongarije liggen overigens wel behoorlijk wat hoger dan de kosten van een vliegticket.

Openbaarvervoer in Hongarije

Wie zichzelf goedkoop wilt verplaatsen in Hongarije kan gebruik maken van verschillende soorten van openbaar vervoer. Leuk details is trouwens dat alle inwoners van de Europese Unie die ouder zijn dan 65 gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer in Hongarije.

Metro

De metro is alleen te vinden in de hoofdstad Boedapest. Er zijn in de stad vier lijnen te vinden die in totaal drieëndertig kilometer lang zijn. Het metrosysteem van Boedapest is door het beperkt aantal lijnen erg overzichtelijk. Kaartjes koop je bij het loket. Ben je van plan om meerdere keren van de metro gebruik te maken dan kun j beter een dagkaart kopen.

Trams

De steden Boedapest, Debrecen, Miskolc en Szeged beschikken over een eigen tramstelsel. Van deze vier is die van Boedapest met dertig verschillende lijnen het meest uitgebreid. De andere drie steden beschikken slechts over twee lijnen. Zo goed als alle tramlijnen zijn aangelegd aan het einde van de negentiende eeuw of het begin van de twintigste eeuw en tot de dag van vandaag in gebruik. Bij speciale gelegenheden worden de nostalgische trams van stal gehaald.

Trein

In Hongarije zijn enkele van de oudste spoorlijnen van Europa te vinden. Het land is dan ook erg geliefd bij treinliefhebbers. Hongarije beschikt nog steeds over een vrij uitgebreid treinnetwerk die ja naar alle hoeken van het land brengt. Wil je goedkoop een treinreis maken door Hongarije dan kun je op voorhand een pass kopen waarmee je een week of langer door het land kunt reizen.
Boedapest is één van de belangrijkste tussenstations van de Oriënt Express, een historische treinverbinding tussen Parijs en Istanbul.

Bussen

Het busvervoer in Hongarije is goed en goedkoop. Jammer genoeg is de website van het Hongaarse busdienst slechts voor een klein deel in het Engels waardoor je als toerist hier maar slecht en gedeeltelijk wijs uit kunt worden. Gelukkig spreekt een deel van de buschauffeurs redelijk Engels. Zodat je toch op de goede plaats van bestemming zal komen

Taxi’s

Wil je in Hongarije gebruik van een taxi dan kun je het beste één van de grotere taxibedrijven bellen. Het zomaar een taxi op straat aanhouden wordt voor toeristen afgeraden. De kans dat je teveel betaalt bij een dergelijke taxi is groter dan bij één van de grote gerenommeerde bedrijven. Verblijf je in een hotel dan kun je het beste het hotel een taxi voor je laten regelen. Op de vliegvelden vind je de taxi’s op de zogenaamde taxistandplaatsen. Let er altijd op dat de meter wordt aangezet, zodat je later niet voor onverwachte kosten komt te staan. De tarieven voor een nachtrit liggen er wat hoger dan overdag.

Fietsen in Hongarije

Er zijn in Hongarije opvallend veel fietspaden te vinden waar je veilig en ongestoord mooie lange fietstochten kunt maken. Een van de bekendste en mooiste fietsroute in Hongarije is die langs de Donau naar Boedapest. Andere mooie fietsroutes in het land zijn te vinden in met Matra gebergte, op de Hongaarse Poesta, rondom het Tiszameer en in de omgeving van de plaatsen Szeged en Pécs. Ook rondom het Balatonmeer zijn er meerdere prachtige fietsroutes te vinden.
Er zijn in Hongarije behoorlijk wat fietsverhuurbedrijven te vinden. Veel hotels in populaire fietsgebieden beschikken ook over eigen fietsen.